Monday 7 July 2008

poblano

my heartfelt thanks go to sofía from villahermosa for this beautiful poblano plant, as her life was turned upside down by the flooding in tabasco last year. i am really grateful for the seeds despite all the havock. poblanos are also known as anchos and mulatos when dried and can be of three types: verde (green), negruzco (blackish) and corazón (heart). the poblano matures into dark red or coffer/chocolate tones. the mexican chilli producers national council (conaproch) have a useful file for the poblano (in spanish). if you happen to have a bunch of poblanos you could either go for the mole poblano (ancho/mulato based sauce) or for the famous chiles en nogada. according to the mexico lonely planet: "invented to honour general and emperor iturbide for his leadership in achieving independence from spain, it consists of large, mild poblano chillies stuffed with a picadillo (ground meat filling) containing fruits nuts and spices, and covered with a unique, perfectly smooth sauce of cream, cheese and walnuts, garnished with pomegranate seeds. the dish's colours - red, white and green - were designed to represent the nation's new flag. it is usually served only from september into november, when the walnut and poblano chilli crops are at their best". want to have a go? here’s the pueblan recipe! (in spanish).

mis gracias de todo corazón son para sofía de villahermosa por esta bonita planta de chile poblano, puesto que su vida se puso de patas arriba por las inundaciones en tabasco el año pasado. estoy realmente agradecido por sus semillas a pesar del desastre. los poblanos son también conocidos como anchos o mulatos cuando están secos y pueden ser de tres tipos: verde, negruzco y corazón. el poblano madura en rojo oscuro o tonos de achocolatado café. el consejo nacional de productores de chiles mexicanos (conaproch) tiene una útil ficha sobre el chile poblano. si consigues un puñado de poblanos, puedes utilizarlos para un mole poblano (salsa con base de ancho/mulato) o por los famosos chiles en nogada. según la lonely planet de méxico: "plato inventado para honrar al general y emperador iturbide por su liderazgo en la consecución de la independencia de españa, consistiendo en grandes, chiles poblanos suaves rellenos de picadillo de carne, con fruta, frutos secos y especias, y cubierta con una suave y cremosa salsa de nata. queso y nueces, adornado con pepitas de granada. los colores del plato - rojo, blanco y verde - fueron diseñados para representar la nueva bandera de la nación. se suele servir sólo de septiembre a noviembre, cuando las cosechas de nueces y poblanos están en su punto álgido". te atreves? ahí va una receta poblana!

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